Muzeum Vimperska se raduje z nalezení malého pokladu!

Začátek roku 2018 se na vimperském zámku přinesl především intenzivní práci na projektu IROP Horní zámek Vimperk (Winterberg). Součástí těchto prací bylo i rozebírání starých muzejních expozic, neboť do konce roku 2020 projde Muzeum Vimperska kompletní rekonstrukcí a vytvořením expozic nových. Demontáž expozice sklářství, která byla instalována v kapli sv. Josefa, pak přinesla nečekaný objev!

Staré vitríny ukrývaly doslova poklad – v částech, které byly po desetiletí nepřístupné, se nalezly cenné předměty. „Jsme tím objevem nadšeni,“ říká kastelán Vojtěch Brož, „jsou to krásné věci. Nádherné vzorníky pro zdobení skla, štočky pro tisk knih, ale největším nálezem je asi kniha, kterou darovali úředníci sklářské fabriky Carlu Kralikovi k jeho padesátým narozeninám. Ve zlacených rámečcích jsou v ní zasazeny fotografie těchto zaměstnanců, což z knihy činí zároveň i cenný historický pramen. Většina předmětů je navíc ve velmi dobrém stavu.“ Jak dlouho by předměty zapomenuty přímo uprostřed expozic?

Podle jednoho z dochovaných přírůstkových čísel došlo k založení předmětů už v polovině 70. let. „Při tvorbě expozic byla část předmětů uložena do zásuvek pod vitrínami, které se pod tíhou vitrín zkřížily a nešly již otevřít. Postupně se pak na uložení předmětů zapomnělo a poznámky z evidence nikdo nedokázal rozluštit, takže byly považovány za ztracené,“ dodává bývalá vedoucí muzea Milena Smolová, která se v současné době jako kurátorka pomáhá s tvorbou nových expozic.

Návštěvníci, kteří muzeum v posledních čtyřech desetiletích navštívili, tak nevědomky chodili přímo kolem tohoto ukrytého bohatství. Správa zámku Vimperk, ve kterém Muzeum Vimperska sídlí, uvažuje o krátkodobém vystavení předmětů již v průběhu rekonstrukce. „Zvažujeme několik možností, včetně několikadenního vystavení už v letošním roce, vše však bude záviset na průběhu projektu obnovy, kterému je až do konce roku 2020 naprosto všechno podřízeno,“ uzavírá kastelán Brož.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení