Údolím vimperských památek

Poznejte okolí Vimperka a Zlatou stezku!

Zájemcům o poznání širšího okolí Vimperka doporučujeme naučnou stezku "Údolím vimperských památek".

Začátek výletu: Státní zámek Vimperk.

Konec výletu: Černá brána.

Délka trasy: 7,6 km.


Přímo před vstupní branou se připojíte na červenou turistickou značku (zpočátku kopíruje naučnou stezku "Vimperkem") směrem k Haselburgu - předsunuté dělostřelecké baště z 15. století. V současnosti je Haselburg v soukromých rukou a veřejnosti tudíž nepřístupný.

Červená značka Vás dovede ulicí Purkártova k nemocnici (dříve špitál z 19. století) a odtud ulicí Zahradní, odkud se Vám otevře krásný výhled na celý zámek. (Zájemci mohou pokračovat rovně ulicí Purkártova směrem k Vodníku a k nemocnici sejít Křížovou cestou.)

Na konci ulice Zahradní sejdete zhruba 100 metrů a u křížení s ulicí Zlatá stezka se napojíte na červenou cykloturistickou trasu 1032, Volyňka a zároveň naučnou stezku "Údolím vimperských památek". Po této cyklotrase budete pokračovat zhruba 2 kilometry až technické památce - čtyřobloukovému mostu zvanému Klášterecký viadukt (pozor na odbočku - Kláštěrský viadukt neleží přímo na trase!).

Od viaduktu pokračujte po cykloturistické trase přes jednoobloukový most (tzv. "Malý Klášterák") až do osady Klášterec (založena ve 14. století na vimperské větvi Zlaté stezky). Na konci osady se napojíte na žlutou turistickou značku, která se vrací zpět do Vimperka. Cestou si můžete prohlédnout další technickou památku - vodárnu Solar z roku 1888.

Po žluté turistické značce se vraťte zpět do města (o procházce po vimperských památkách pojednává tip na výlet "Poznejte Vimperk"). Nezapomeňte dojít až k Černé bráně a odtud se vydat zpět na zámek anebo třeba do cukrárny...

(Informace o vimperských památkách a zajímavých místech v okolí uvedené v textu byly převzaty z webových stránek města Vimperk)


(po kliknutí se mapa otevře v novém okně)


Turistické vizitky v okolí: CZ-778 Vimperk (k zakoupení na zámku), CZ-3328 Zámek Vimperk (k zakoupení na zámku), CZ-2127 Městská zvonice ve Vimperku (k zakoupení na zámku).

Turistické známky v okolí: No. 501 - Vimperk (k zakoupení na zámku), No. 2738 - Muzeum Vimperska (k zakoupení na zámku), Výroční turistická známka Neobjevené památky (VTZ č. 1548) - Zámek Vimperk (k zakoupení na zámku).