Stavební práce na Horním zámku jsou u konce

Rok a půl trvající stavební práce na Horním zámku ve Vimperku jsou téměř hotovy. Následovat budou instalace prohlídkové trasy a expozic Muzea Vimperska.

Když v úterý 26. března 2019 nastupovali na zámek dělníci, byl Horní zámek zdevastovanou památkou se ztrouchnivělými okny, podlahami napadenými dřevomorkou a nefunkčními elektrickými rozvody. Nyní je velká část interiérů zcela k nepoznání, místnosti voní dřevem a vápennými omítkami, cenné výmalby a stropy prošly restaurováním a vše je připraveno pro nastěhování předmětů, které si budou od 1. května 2021 prohlížet první návštěvníci.

„Návštěvníci se budou moci potěšit pohledem na tři opravené nádvorní fasády, čeká je zbrusu nové návštěvnické zázemí, prohlídková trasa s restaurovaným záklopovým stropem ze 17. století nebo nová rozsáhlá expozice Muzea Vimperska. Stavební práce však zahrnovaly i mnoho oprav, které návštěvník sice nevidí, přesto jsou pro zámek a jeho provoz zásadní – přeložení vodovodních a kanalizačních sítí, nové rozvody elektřiny nebo sanaci dřevomorky,“ vysvětluje Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Na projekt IROP: Horní zámek Vimperk (Winterberg) získal Národní památkový ústav přes 110 milionů korun, z nichž 85 % pokryla EU. Obnova Horního zámku je jednou ze součástí projektu Probouzení zimního zámku, jehož cílem je postupně obnovit všechny části zanedbaného areálu. „Poetický název Probouzení zimního zámku jsme zvolili zcela záměrně. Odkazuje nejen na dlouhé šumavské zimy, ale také na desetiletí trvajíc období, kdy byl zámek „spící“ a nedostávalo se mu potřebné pozornosti a péče. Zámek se skutečně probouzí, obyvatelé města to mohli zvláště v zimě pozorovat ze svých domovů – v některých oknech se totiž začalo po mnoha letech opět svítit,“ říká kastelán zámku Vojtěch Brož.

Ukončením stavební činnosti však práce na zámku nekončí. V místnostech již nyní probíhá instalace vybavení muzea, z restaurování se postupně navrací desítky předmětů, chystá se stěhování mobiliáře na prohlídkovou trasu. Zároveň však už v této chvíli běží projektování další části obnovy zámku, která by měla pokračovat v následujících letech, tentokráte již bez zásadních návštěvnických omezení.

Fotografie ke stažení